SEMESTA YANG HILANG

Agama - Sejarah - Masa Depan - Alam Semesta
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in
Latest topics
» KINTRAL CATRALA
by rejoipan Wed Mar 19, 2014 12:11 am

» Multiman PS3 4.11.rar
by wesydor Wed Feb 19, 2014 6:15 pm

» Heavy Fire Shattered Spear Crack Toornet
by wesydor Tue Feb 18, 2014 8:02 pm

» Novel Islamik PANAH SIDI ARAB
by Alexanderwathern Wed Dec 07, 2011 2:33 am

» Players Share: Quest TERA fatigue and spell system, game
by Abelard Mon Aug 01, 2011 5:47 pm

» Players Share: Quest TERA fatigue and spell system, game
by Abigail Mon Jul 25, 2011 12:21 am

» Wangian Hikmah Al-Ghazali (Syarah Ihya' 'Ulumiddin)
by Alexanderwathern Tue Mar 22, 2011 8:03 pm

» Benua Atlantis ditemui di Sepanyol
by misspearl Tue Mar 15, 2011 12:37 am

» Brahma Dan Nabi Ibrahim
by misspearl Sat Mar 12, 2011 11:10 am

» Produk Terkini Aiskrim Susu Ibu
by misspearl Fri Mar 11, 2011 11:24 pm

» Materi yg Hilang Di Alam Semesta Ditemui
by misspearl Fri Mar 11, 2011 8:45 am

» Meneliti Hadis Syarik dalam Sahih Muslim
by Alexanderwathern Thu Mar 10, 2011 12:56 am

» Fakta menarik bung
by swordmaster Mon Mar 07, 2011 7:18 pm

» Fakta Aneh Tentang Einstein
by swordmaster Sun Mar 06, 2011 12:40 am

» 6 Tingkatan Iman
by swordmaster Sat Mar 05, 2011 1:10 pm

Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Top posters
ADMIN (177)
 
Sayembara (108)
 
Alexanderwathern (88)
 
swordmaster (78)
 
misspearl (64)
 
ibuKA (39)
 
ismatai (17)
 
why me (10)
 
efairy (8)
 
indra (7)
 
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search

Share | 
 

 Latar Belakang Penangkapan Dr. Asri

Go down 
AuthorMessage
Alexanderwathern
BIMA SAKTI
BIMA SAKTI
avatar

Posts : 88
Join date : 2009-07-11

PostSubject: Latar Belakang Penangkapan Dr. Asri   Thu Nov 05, 2009 9:38 pm

Ceramah (*Dr. Asri) ini dibuat dirumah persendirian memandangkan Dr Asri TIDAK LAGI DIBENARKAN MENYAMPAIKAN CERAMAH DI SURAU AL-MUHAJIRIN ekoran ceramahnya yang kontroversi dan dibantah AJK Masjid serta sebahagian penduduk. Lalu aktiviti ceramah berkenaan dibuat di dalam rumah pengikut beliau yang loaded dengan bilangan hadirin melebihi 50 orang. Lazimnya, penganjur perlu mendapatkan PERMIT POLIS. Tetapi TIDAK BERBUAT DEMIKIAN. Dan Dr Asri pula memang dikenali dengan penceramah yang TIDAK MEMILIKI TAULIAH di sekitar Selangor dan Wilayah. Justeru, tindakan JAIS mempunyai justifikasi yang jelas.


Setelah tamat sesi ceramah, salah seorang pegawai JAIS tampil memperkenalkan diri dan meminta Dr Asri menunjukkan TAULIAH atau PERMIT ceramahnya. Beliau kelihatan pucat.. terkejut dan gagal menunjukkan sebarang dokumen. Keadaan menjadi gawat seketika dengan campurtangan pengikutnya. Tetapi dapat ditenangkan dengan kehadiran pegawai polis. Akhirnya, Dr asri didapati bersalah kerana menyampaikan ceramah tanpa tauliah. Apabila beliau hendak dibawa keluar dari lokasi ceramah, maka PARA PENGIKUTNYA MULA BERSIKAP AGRESIF seakan-akan mahu menahan penjawat awam dari menjalankan tugas.


Memang patut jika PGSM dan 12 NGO ISLAM membantah perlantikan Dr Asri sebagai YDP YADIM yang baru. Ini kerana memorandum yang diserahkan kepada YDP Agong mempunyai pelbagai justifikasi yang jelas berdasarkan kepada tulisan dan ceramah yang disampaikan beliau melalui media massa mahupun elektronik. Khabarnya, lampiran bukti yang disertakan dalam memorandum itu menyebabkan YDP Agong murka. Sekaligus Baginda memperkenankan untuk MEMBATALKAN PERLANTIKAN yang dibuat oleh Menteri Agama itu. Menteri sepatutnya, siasat dulu latarbekang individu yang hendak dilantik ke jawatan NGO Kerajaan khususnya YADIM. Dikhuatiri institusi itu dimanipulasi oleh individu @ kumpulan tertentu yang berkepentingan. Sebabnya, YADIM ada BUDGET JUTAAN RINGGIT dan mempunyai rangkaian dakwah yang amat besar dgn Kerajaan dan NGO lain. Tidak hairanlah, jika ramai pihak yang cuba mengambil kesempatan.


Asri mendakwa : “antara tuduhan dalam memorandum itu ialah MENCERCA ULAMA BESAR seperti Imam Nawawi dan Imam Ghazali serta tidak mengiktiraf iktikad Ahli Sunnah Wal Jamaah. “Mereka perlu mengemukakan bukti sebelum mengeluarkan tuduhan. Ayat mana yang saya keluarkan menghina atau mencerca ulama, menghina Imam Nawawi dan Imam Ghazali dan menolak solat hajat. “Ini satu pembohongan yang pastinya mempunyai kaitan individu yang mahukan jawatan Yang Dipertua Yadim,” katanya pada sidang media di sini, malam tadi.”


Ulasan (*Ustaz Zamihan al-Ghari) :

Bagi Saya, anda seorang ustaz yang MUDAH LUPA diri. Cuba renung kembali tulisan dan ceramah anda. Dlm kes Imam al-Nawawi contohnya: anda pernah menyifatkan bahawa solat kanak-kanak (belum baligh) di belakang saf adalah KHURAFAT yang disandarkan kepada feqah." Sedangkan ia merupakan PANDANGAN IMAM AL-NAWAWI dalam kitab al-Majmuk Syarh al-Muhadzab.


Anda juga pernah membuat penilaian kepada hukuman murtad dengan mengomentari hadis : Man baddala dinahu faqtuluh." anda cuba MERAGUI KESAHIHAN HADIS TERSEBUT. Sedangkan hadis ini terdapat dalam Sahih Bukhari DLL.


Anda juga pernah mengomentari secara 'keras' tentang Imam al-Ghazali menerusi Ihya Ulum al-Din. Sedangkan kritikan terhadap ulamak memerlukan adab dan nilai estetika ilmiah. Anda juga pernah menuduh Para Mufti tukang baca doa, Ustaz Nuruddin al-Banjari sebagai ULAMA ONGKOS, MENCERCA KETURUNAN SAYYID, MENGKAFIRKAN Syeikh abdullah Harari, Menuduh Syeikh Hasan alSaqqaf sebagi SYIAH. Bahkan pernah membuat kenyataan secara terbuka kepada KP JAKIM supaya Zamihan dikenakan tindakan tatatertib. Anda lupa? bahawa anda sendiri mazinnatul fitnah (tempat terbitnya fitnah agama). Tuan blog ada bukti atas semua ini. MAHU KE MAHKAMAH. INGIN DEBAT...SILAKAN.


Dr Asri berkata, beliau sebelum ini berasakan YADIM boleh menjadi ruang untuk berdakwah, kini tidak lagi berminat dengan jawatan berkenaan. “Tetapi setelah memorandum ini dibuat, biarlah saya tidak menerima jawatan berkenaan,” katanya. Beliau juga hairan mengapa terdapat individu yang menggelar diri mereka sebagai pengamal agama, tetapi masih boleh melakukan pembohongan dengan memburukkan peribadi seseorang.


Ulasan (* Ustaz Zamihan al-Ghari) :

Saya mendapat maklumat terdekat mengatakan bahawa kemasukan Dr Asri ke YADIM sebenarnya DIATUR OLEH PEMUDA UMNO dan MANTAN MB Perlis (*Shahidan Kassim). Mereka melobi jawatan YDP YADIM melalui Menteri Agama memandangkan fungsi dan kedudukan YADIM yang agak strategik dalam bidang dakwah. Gamaknya, ada can la untuk mengembangkan ideologi kaum mudanya itu. Namun, apabila NGO ISLAM mengetahui perkara ini, MEREKA MEMBANTAH atas alasan Dr Asri tidak sesuai untuk jawatan itu kerana buah fikiran dan keilmuannya telah BANYAK MENCELARUKAN urusan agama Islam di negara kita. Manakala YDP Agong pula telah bertindak tepat utk tidak memperkenankan perlantikan Dr Asri. Justeru, jika Dr asri kecewa atau membantah atau tidak berpuashati dengan 'pembatalan' berkenaan, beliau sebenarnya boleh dikira menderhaka kepada YDP Agong. Oleh itu, sidang akhbar belaiu sebenarnya membuka pekungnya sendiri.


Buktinya, bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata beliau tidak pernah mendokong fahaman Wahabi seperti tanggapan umum terhadapnya selama ini. Oleh itu, beliau menolak tanggapan bahawa beliau terbabit dalam usaha untuk mengembangkan fahaman tersebut ketika menjadi mufti Perlis. Sebaliknya, kata tokoh agama yang sering mengundang kontroversi itu, WAHABI TIDAK PERNAH BERTAPAK DI PERLIS.


Menurutnya, fahaman juga tidak sama dengan "SUNNAH PERLIS" yang diamalkan oleh sebahagian penduduk Perlis sekarang."'Sunnah Perlis' bukanlah Wahabi, sebaliknya satu aliran pembaharuan bagi memajukan umat Islam dalam pelbagai bidang," katanya kepada Malaysiakini hari ini."Perlis tidak pernah menjadi Wahabi. Buku-buku (tokoh Wahabi) Muhammad Abdul Wahab tidak pernah diajarkan di Perlis. Pandangannya tidak pernah timbul dan dirujuk. Lihat: http://www.malaysiakini.com/news/113886


Sanggahan (*Ustaz Zamihan al-Ghari) :

1) Semua alim ulamak dan cerdik pandai dulu dan kini mengakui bahawa Perlis mengikuti metodologi Wahhabiy hasil usaha gigih Bekas MBnya dan Dr MAZA. Lihatlah bukti dibawah. Jika Perlis bukan Wahhabiy, kenapa perlu DIPROMOSI PEMIKIRAN MUHAMMAD BIN ABDUL WAHHAB ke seluruh negara? Kenapa DIUNDANG TOKOH-TOKOH WAHABI SEDUNIA utk membentangkan kertas kerja pada seminar berkenaan. Tambahan pula, seminar ini dibuat sewaktu 'penjajahan' beliau sebagai Mufti Perlis. Bukankah dakwaan Dr MAZA satu PEMBOHONGAN?


2) Kenyataan 'Sunnah Perlis' adalah 'kaum muda' dan bukan wahhabiy juga SATU KEKELIRUAN UNTUK MEMERANGKAP MASYARAKAT. Memandangkan Dr MAZA tidak menguasai disiplin ilmu akidah & pemikiran Islam, maka beliau tidak mampu menjustifikasikan ketiga-tiga istilah berkenaan.


Sebenarnya, ISTILAH BERKENAAN MEMBAWA SATU MAKSUD SAHAJA. Hal ini boleh dibuktikan dgn kenyataan bekas MB Perlis sendiri yang mendakwa 'Perlis tidak mengamalkan bacaan yasin mlm jumaat, tahlil, kenduri arwah, doa qunut, talkin, wirid & berdoa beramai2 selepas solat DLL...kerana didakwa bid'ah sesat' kerana ia bukan dari amalan Nabi SAW. Sedangkan bila diteliti secara akademik amalan diatas mempunyai dalil-dalilnya.


Ia telah dibincang para ulamak muktabar di dalam kitab2 mereka dlm permasalahn furuk. Cumanya mereka berkhilaf pandangan dan BERLAPANG DADA mengenainya. Namun, bila wujudnya golongan ini, terus DIHUKUM BID’AH SESAT bagi sesiapa yang melakukannya. Sunnah apa ni? Inilah metodologi Sunnah Wahhabiy. Tak mengaku takpa. Tapi justifikasi dibuat berdasarkan metodologi. Ternyata, ada persamaan kan?


4) Satu lagi bukti antara bukti Wahhabiy aktif di Perlis ialah tentang :Kuliah Akidah yang disampaikan oleh Ustaz Abu Islam Fathul Bari;Tempat: Masjid Tuanku Syed Putra Kangar, Perlis, Muslimin dan muslimat dijemput hadir. Masa: 11.30 pagi - 1.00 tgh hari, Tarikh: 4 Julai 2009 (Sabtu). Kuliah ini akan memanfaatkan ilmu dari kitab Tiga Landasan Utama (Usul Tsalasah) KARYA SYEIKH MUHAMMAD ABDUL WAHHAB. Apa semua ini?


Kesimpulannya, berdasarkan bukti2 yang dikemukakan di atas maka sahlah dr Asri dan pengikut2nya mengembangkan fahaman Wahhabiy di Perlis. Untuk ...tidak dituding kesalahan dengan fahaman keras dan sejarah hitam Wahhabiy yang membunuh umat Islam, maka istilah 'Sunnah' @ Salafi diketengahkan. Hakikatnya, walau TAMPIL DENGAN JENAMA YANG BERBEZA, doktrin ini gemar membid'ah dan menyesatkan ummat Islam walau hanya berkhilaf isu-isu kecil agama. Paparan ini juga membuktikan bahawa beliau seorang yang tidak boleh dipercayai, mereka-reka cerita dan kesaksiannya perlu ditolak sama sekali.


Apatah lagi untuk menjawat jawatan sebagai YDP YADIM yang baru. Menurut sumber terdekat, Dr MAZA menggunakan orang politik bagi melobi dirinya sebagai YDP YADIM bg menggantikan Dato Nakhaei. Khabarnya Menteri Agama dah setuju. Dan surat melapor diri pada 15hb Okt lalu telahpun dikeluarkan. Namun, perlantikan ini dibantah hebat hampir keseluruhan NGO Islam KECUALI NGO WAHHABIY dan LIBERAL. Khabar sahih juga disebutkan bahawa YD Agung juga murka dengan situasi ini.


Bagi saya, jika Dr MAZA dilantik untuk penambahbaikan umat ini tidak mengapa. Tetapi, jika beliau masih berkeras dengan metod pemikirannya..bencanalah umat ini. Beliau tidak sepatutnya melobi. Beliau juga bukanlah seorang yang berkelayakan untuk jawatan itu kerana biografinya berada dikoordinat Jarh. Orang yang mempunyai rekod Jarh (buruk) tidak layak diberi jawatan @ menerima jawatan. Maka berhati-hatilah dengan penipuan atas nama agama dan jawatan. Sedarlah wahai kaum bangsaku. Selamatkanlah akidahmu.


*Semua di atas ialah campuran petikan-petikan daripada blog Ustaz Zamihan al-Ghari.

http://satuumat.blogspot.com/2009/11/latar-belakang-penangkapan-dr-asri.html
Back to top Go down
 
Latar Belakang Penangkapan Dr. Asri
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
SEMESTA YANG HILANG :: AGAMA- :: VIRUS-VIRUS DALAMAN-
Jump to: